Wat is hiervan de bedoeling?!

Geplaatst in inspiratie, lekkere letters
Wat is hiervan de bedoeling?!

Onlangs was ik voor het eerst bij de Foodhallen in Amsterdam. In de voormalige tramremise zat ook een winkeltje met allerlei ‘designspullen’. Mijn oog viel op iets van draadstaal in de vorm van een wijnfles. ‘Kun je hier een kaars in zetten?’, vroeg ik de man achter de toonbank. Hij keek me even aan, glimlachte geamuseerd en zei: ‘Nee, dit is meer een object’.

Daar keek ik van op. Hier worden dingen verkocht die niet bedoeld zijn om er iets mee te doen. Daar had ik even niet aan gedacht. Vervolgens zei de man: ‘Kijk, als je het zo op tafel zet en de zon schijnt erop, heeft het een heel interessante schaduw’. Het ging dus niet eens om het ding zelf, maar vooral om de schaduw. Ik heb het maar gekocht. Want bij mij thuis staan allerlei dingen die ergens voor bedoeld zijn. Ook dingen die niet doen waarvoor ze bedoeld zijn. Maar dingen zonder functie die in de schaduw van zichzelf staan, had ik nog niet.

Met het tasje in de hand mijmerde ik over hoe ik zelf ook continu op zoek ben naar ‘de bedoeling’. Verwachtend dat er altijd een bedoeling is. Me opwindend als de bedoeling mij niet direct duidelijk is. Best lekker om dat even los te laten. Ik voelde een licht verlangen om zelf ook iets te maken zonder bedoeling. Maar eerst moest ik terug de Foodhallen in en daar eisten heel andere vraagstukken mijn aandacht op.

IMG_9698